CENDAWAN TIRAM GORENG TEPUNG



Bahan-bahan ( 2 0rang makan )

250gm fresh closed oyster mushroom(cendawan tiram)
Tepung goreng ayam serbaguna secukupnya, terpulang kpd selera masing2 sama ada nk guna original atau hot & spicy ( tepung kentucky ler tuh!)
1 biji telur
Cara-cara

1.bersihkan cendawan dan potong setiap cendawan kepada 4 bahagian.
2.pukul telur hingga sebati, masukkan ke dalam bekas yang berisi cendawan tadi, gaul rata.
3. sementara itu bolehlah panaskan minyak.
masukkan tepung goreng ayam serbaguna, gaul hingga semua cendawan diselaputi tepung.
goreng hingga kekuning-kuningan (deep fry)
4.bolehlah dihidangkan...sesuai dimakan begitu saja atau bersama-sama dengan nasi...ummmph yummy-yummy.



Cendawan Berinti

Bahan-Bahan:
8 biji telur, jenis kecil, direbus dan direndam di dalam air
4 tangkai daun bawang, dicincang
1 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
1 camca besar mentega
Garam secukupnya
8 keping daging salai
Lidi Koktel
4 biji tomato, dibelah dua
1 camca besar mayonis
Daun salad, dipotong halus
Cara:
Kupas telur dan hiris sedikit pada bahagian tirusnya supaya ia mudah tegak. Hiris bahagian atas telur supaya mudah mengeluarkan kuningnya. Hancurkan kuning telur dan campurkan ia bersama daun bawang, sos cili, sos tomato, mentega dan sedikit garam. Masukkan semula campuran kuning telur ke dalam putih telur tadi.Potong daging salai, lebar sedikit daripada hujung telur dan letakkan daging supaya mudah ditenggekkan tomato. Picitkan mayonis berbintik-bintik pada tomato. Letakkan telur-telur berbentuk cendawan pada salad di dalam piring.